#Струганик, Парк природе Рибница, Рибничка пећина...

...или куда је то чувени војвода Ж. Мишић скакутао до школе ?

Подно северних обронака планине Маљен сместио се Струганик (родно место чувеног војводе Ж.Мишића ). Село је осим по својој историји, познато по мајданима литографског камена, а мало даље је и Парк природе Рибница са Рибничком пећином, по својој посебности познатој и ван наше земље (у њој живи 15 врста слепих мишева) Ту су још манастир и црква Светих апостола Петра и Павла, реновирана школска зграда (19. век) у коју је ишао Живојин Мишић...Ту су и огромна, заштићена стабла липе...

Познати биолог Пеца Петровић, који је својевремено стигао и до Панаме у потрази за слепим мишевима, вратио се на своје имање и у пећини поред реке Рибнице, пронашао чак 15 врста.

Чика Пеца, иначе велики ентузијаста оснива на имању Музеј камена, са преко триста експоната камена из Србије, неки потичу још из времена диносауруса а започео је и градњу КАМЕНОГ БУКВАРА. У Кући чаја, коју брижљиво води његова кћерка Ивана, осећа се снага миришљавих биљака, од којих се спремају дивни чајеви.


ПЛАН ПУТА:

- Путујемо ка Ваљеву и Мионици, те ка селу Струганик (360м н.в.) У самом селу долазимо до сеоског мајдана и упознајемо се са каменом, који је важан грађевински материјал за овај крај, али може бити и украсни (сликаћемо на њему). Oд кућe Живојина Мишића, коју обилазимо, пешачимо ка селу Паштрић (253м н.в. ) низ реку Рибницу (око 2,5км) Долазимо до висећег моста и преко њега до Рибничке пећине. Ту ћемо од спелеолога сазнати шта они раде, заједно са њима ући у пећину и, надамо се, угледати неке од њених становника - слепе мишеве. Можемо да посетимо и стару школу и цркву Св. Петра и Павла. 

- Пешачимо око километар до газдинства Петровић, где ћемо разгледати имање и упознати се са животињама које живе на имању...сазнати како је чика Пеца сакупио вредну геолошку збирку на свом имању, чути и видети како се суше чајеви у Кући чаја...и испијати неки од чајева...рецимо од враниловке или матичњака...Ту, на имању, чекаће нас пуна корпа сласних, домаћих јабука (једина воћкица која има свој светски дан - 20. октобар) Погађате, радионица ће бити на тему овог врло драгоценог воћа...

Kоје су то старе, отпорне сорте (аутохтоне) јабуке, које расту у овом крају? Свако дете, уз помоћ вунице и картона направиће своју јабуку. После радионице и ручка враћамо се ка кући Ж. Мишића, где нас чека аутобус.      

Овај је излет слатко садржајан, важно нам је што ћемо искуствено учити о овом знаменитом крају, осетити свим чулима лепоту и снагу овог дела Србије.


#Фотографије

IMG_6631
JABUKE RADOSNIK
MUZEJ KAMENA RADOSNIK