#Radionica Vinča

“ VINČA -- Tako blizu, a tako daleko“ ili    - ZAČEPRKAJMO PO VINČI -

Deco, hajde da malo čeprkamo po dalekoj, dalekoj prošlosti i vremenu od pre 5000 god.pre naše ere, o vremenu koje zovu neolitsko. Kada pitate svoje učitelje, roditelje, o tom dalekom dobu, većina njih će vam reći da je to vreme – vreme kada čovek nije znao gotovo ništa, kada se borio da preživi... 

Da to nije tako, svedoči nam Vinča i njeno Belo brdo- arheološko nalazište od izuzetne, svetske vrednosti, ali mi o tome malo znamo.

Vinča je selo, 14 km od Beograda, na desnoj obali Dunava. Vinča je u to davno doba, verovali ili ne,  bila grad i središte jedne velike civilizacije, gde su ljudi živeli u miru više od hiljadu godina, oni su nam ostavili čudesno blago, koje govori o jednom slavnom vremenu ljudske civilizacije. 

Kako su deda Panta, zvani Čeprkalo, a posle njega arheolog Vasić ( 1908 god.) počeli svetu otkrivati šta je to VINČA i šta se sve do danas otkrilo- pričaće nam arheolog Dragan Jovanović ( Muzej grada Beograda), na samom nalazištu.

-Ko su uopšte arheolozi ? Saznaćete učestvujući u prvom delu radionice  – Potraga za VINČANSKIM FIGURINAMA - ( deca će tražiti replike figurina, kao I njihove delove ) 

-U drugom delu radionice-Budi VINČANAC, napravi svoju figurinu- po uzoru na slike i ono šta su videli u muzeju, deca će modelovati svoje figurine, koje će poneti kući 

-Treći deo radionice -PIŠEM VINČANSKO PISMO – biće realizovan kroz igru sa štapićima i tehniku graviranja ( дeci ćemo pokazati znakove koji umnogome podsećaju na ćirilicu, )

Šetaćemo i igrati se uz našu najveću reku, po dogovoru, ručati u nekom od restorana.    

CILJ RADIONICE je da najmladji steknu predstavu o životu u praistoriji, o interesantnoj  i kreativnoj VINČANSKOJ KULTURI koja je tu blizu nas, još nepoznata, a zaista velika i od ogromne važnosti. Smatramo da je deca iskustveno trebaju početi upoznavati.      


#Фотографије

ВИНЧА РАДОСНИК 1 (2) (1) (1)
VINЧА РАДОСНИК
ПИСМО ВИНЧА