#Авалица Планиница

511м. Најближа нашем граду и њен средњевековни град Жрнов.

На само 16,5км од Београда налази се Авала, планина која је била позната по рудницима живе и сребра. По њој је назван и минерал авалит, који се тамо вадио. Сматра се да је била утврђење још у античком периоду.

Али, мало ко од одраслих, а поготово деце, зна да је ту, на месту где је вајар Иван Мештровић испројектовао и направио споменик Незнаном јунаку, био читав један град.Тај град се звао Жрнов. Зашто и како је нестао минирањем 1934 године?! 

Уз помоћ слике Жрнова реконструисаћемо овај град ( моделовање у глинамолу ) 

Авала је и предео изузетних одлика, значајна је разноликост биљног и животињског света, богата  je шумом (буква, храст китњак, цер, граб, црни бор, багрем... ) Док се будемо пењали, од подножја, преко извора Сакинац, уочаваћемо и помоћу листа и коре распознавати дрвеће, те на папиру графитом направити отиске. 

Долазак до врха Авале и споменика Незнаном јунаку, а по спуштању - о граду Жрнову, - градимо наш град Жрнов. Пењање на вештачку стену, одмор и игра, ужина у парку у близини торња. (могућа посета торњу )

Силазак до планинарског дома ”Чарапићев брест” (ко је био Васа Чарапић?)

У дому је могуће организовати ручак.

Радионица  - АВАЛСКИ СУНЦОХВАТАЧИ - које ће деца понети кући, силазак у Бели Поток.

Овом радионицом започињемо упознавање са планиницом која је најближа Београду,  сазнајемо о њеној прошлости, а са собом  носимо сунце и један средњевековни град који је неправедно нестао.  

#Фотографије

IMG_20210722_133537
IMG_20210908_130854
suncohvatač